Bármilyen közel van a szálloda, a biztonságos gumit kötelező feltenni

Meglepődnél, ha tudnád, mennyi szálláslehetőség és érdekes desztináció van a közeledben! Budapestiként az ember úgy érzi, a világ közepén él, főleg az ötödik kerületben, a várnegyedben, a Hősök tere környékén, ahol általában (mondjuk nem idén, bár nyáron azért sok nyelvet lehetett hallani!) mindenféle külföldi látogatóval van tele a város. Pár hete például Kalocsára kirándultunk, ami azért nincs közel magyar viszonylatban, de az ország egyik legrégibb városa, a barokk városközpont mellett az állatok, a puszta szerelmeseinek Bakodpusztát is ajánljuk pár percre, ahol lovas bemutatót is lehet nézni és egy nyári napon ha délibábokat nem is, de gémes kutat és szürkemarhát biztosan találunk.

De természetesen nem csak nyáron lehet kirándulni: nem tudja mindenki, de télen Magyarországon is lehet síelni: ez az információ jól jöhet még idén télen a korlátozások miatt… Ha télen megyünk utazni, az egyik nagyon fontos előkészület, ami nem maradhat ki, az autónk gumijainak a vizsgálata és ha kell, új téli gumi vásárlása. Ezt sok helyen megtehetjük. Ha le akarjuk csökkenteni a személyes kontaktusokat, érdemes az esetleges megszokott gumiszervíz helyett rendelni. A Gumidiszkont weboldalon (odajuthatsz, ha fentebb a téli gumi linkre kattintasz) telefonon minden információt meg lehet kapni és interneten rendelni is lehet. Kockázat nélküli a dolog, mert utánvéttel is tudunk fizetni, akár bankkártyával is.

Persze csak azért nem érdemes felhívni őket, hogy megkérdezzük, milyen gumi is való az autónkra. A kezdőlapon választhatunk autógumi márkát is, természetesen, hogy téli, nyári vagy négyévszakos a gumi, hogy személyautóra, terepjáróra vagy kisteherautóra keresünk és még beállíthatjuk a terhelési indexet, sebesség indexet, sőt, fogyasztást, nedves utat, külső zajt, erősített kivitelt, defekttűrő rendszert is. De mindezeknél még fontosabb a gumi mérete: mekkora való a te autódra!? A kezdőlap narancssárga kereső részén rögtön meg is mutatja, hol van ráírva az összes szükséges információ a gumiabroncsunkra, de ha ez nem lenne elég, az általános információk alatt elég tudást tudunk gyűjteni egy néhány kredites gumiabroncs vizsgára is. Viccelek csak, de tényleg rengeteg érdekességet találunk ott.

Ha pedig mindez túl bonyolult lenne, lehet “csalni” is, vagy legalább egyszerűsíteni a dolgot. A narancssárga keresőben a bal oldalon a méret alatt van egy autó fül is. Itt ki tudjuk választani az autónk típusát. Mondjuk nekem itt kicsit furcsa eredmények jöttek ki: a 2007-es Hyundai Accentemhez 7828 találatot kaptam és a gumik ára 8290 Ft-tól egészen több négyszáz-harmincháromezer forintig terjedt. Talán mégis jobb leolvasni a méreteket az abroncsunkról vagy telefonálni!

Amikor pedig megtaláljuk a nekünk megfelelő téli gumikat, nincs más teendőnk, mint megrendelni őket. Amikor sokan rendelnek, “főszezonban” 4-5 munkanap alatt szoktak kiérni az áruk a honlap szerint, míg az év legnagyobb részében, ha reggel vagy délelőtt rendelünk, már másnap (következő munkanap) érkeznek a gumik. Nagyon fontos, hogy tüzetesen átvizsgáljuk, hogy minden a rendben van (mennyiség, minőség, nincs félreértés) és csak akkor vegyük át őket a futártól.