Környezetbarát nyaralás adta az ihletet az otthoni napelemhez

Az elmúlt néhány évben tudatosan kezdtem figyelni a környezetemre. Azóta célom, hogy a saját ökológiai lábnyomom csökkentsem, és hogy erre buzdítsak másokat is.

Először azzal kezdtem, hogy a saját portámon raktam rendet, ahogy azt a mondás szerint illik tenni. Megszabadultam a felesleges műanyagszeméttől, és alaposan kezdtem figyelni arra, hogy ne is termeljek újat. A férjemet addig nyaggattam, amíg az autónkat is lecseréltük egy elektromosra, és bár eleinte úgy tűnt, nem igazán akarja, azóta nagyon is úgy néz ki, megszerette az új járgányt.

Amit viszonylag nehezebben tudtam megoldani, az a nyaralás. Egyrészt kényelmetlen és nehézkés volt elindulni az elektromos autóval, másrészt nagyon pazarlónak tartom a legtöbb szállodát, ha lehetek őszinte. Így hát kezdtem olyanokat keresni, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak arra, hogy a vendégek energiaigényét kielégítsék. Eleinte nem tűnt ez egyszerűnek, de végül elég sok ilyen helyet lehetett találni az interneten. Ezek általában a napenergiát használták ki, napelem rendszerek segítségével.

Mikor az első környezetbarát nyaralásunkra vonatoztunk a férjemmel, épp azt vitattuk meg, hogy vajon milyen napelem méretek lehetnek. Hiszen a legkisebb, háztartási igénytől, akár a nagy szállodák energiafogyasztását is képesek ezek a napelem panelek fedezni, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg még ennél nagyobb energia felhasználási igényt is lehetne fedezni velük.

Mivel tényleg egy elég érdekes beszégletésbe elegyedtünk, végül arra jutottunk, hogy rá fogunk keresni, hogy is működnek ezek a napelem méretek. Már hogy egyfajta méretű napelem van-e, amiből többet raknak össze, vagy vannak kisebbek, nagyobbak. És végül így akadtunk rá a napelempalyazatok.hu weboldalra, és az ezt üzemeltető Pentele Solar nevű cégre. Ez egy fantasztikus találat volt, mert a mindenféle nagyon informatív, segítőkész cikkeiket olvasgatva, meg is fogalmaztuk magunkban: miért is ne lenne nekünk napelemes rendszerünk? Az elektromos autóval már egyébként is eléggé mélyen benne vagyunk a környezetvédelemben, annál nagyobb lépés számunkra már tényleg csak a napelemes rendszer maradt, és akkor már miért ne tehetnénk meg ezt a lépést?

Az út további részében iszonyat izgatottak voltunk, és amennyire élveztük a nyaralást, annyire vártuk is, hogy hazaérjünk, hogy felvehessük a kapcsolatot a Pentele Solar céggel, és a létező napelem méretek közül kiválasszuk azt, ami számunkra pont tökéletes lenne.

Miután hazaértünk, be is küldtük az oldalukon a kért információkat, és nagyon gyorsan sikerült is egy időpontot egyeztetni velük, amikor egy nagyon kedves kollégájuk érkezett meg a címünkre, hogy a helyszínen elvégezzen néhány felmérést, és meg tudja állapítani, hogy alkalmas-e a tetőszerkezetünk arra, hogy napelemes rendszert telepítsenek rá.

Nagyon izgultunk, de végül pozitív volt az ítélet. Néhány szót váltottunk még a témában, feltettük a kérdéseink, eldöntöttük, hogy milyen teljesítményű rendszert szeretnénk, és így ugyancsak izgatottan vártuk az árajánlatukat. Örültem annak is, mikor megérkezett, mert jócskán belefért a keretünkbe, így el tudtuk indítani a papírmunkát. Néhány hét alatt ez is átfutott az adott szerveken, és így végül alig másfél hónappal azután, hogy megálmodtuk, hogy napelemes rendszerünk lesz, meg is kaptuk a napelemes rendszerünk. Utólag még csodálkoztunk is, hogy nem jutott ez előbb eszünkbe. Talán csak egy jó kis kikapcsolódás, egy igazán jó, környezetbarát nyaralás kellett hozzá!