Környezettudatos szálláshely megújuló energiával

10 éve kezdtünk bele családi vállalkozásként, hogy a szekszárdi borvidéken üzemeltessünk egy 25 fő befogadására alkalmas panziót. Eleinte alacsonyabb költségvetéssel indultunk, így a vendégszobák teljeskörű felújításán, közös helység kialakításán kívül nem jutott pénz egyéb munkálatokra. Az elmúlt években folyamatosan hoztuk rendbe a kertet, az udvart, a szőlőhegyen kialakítottunk kültéri sütögető és borozó helyiséget. Szerencsénkre nagyon jó értékeléseket kapunk a szállásértékelő oldalakon, így a vendégforgalmunk dinamikusan növekszik, a szezonban teljes teltházzal működünk. Minden egyes itt-tartózkodás után megkérdezzük vendégeinket, hogy mivel voltak elégedettek, miben fejlődhetnénk. Sokak véleménye az volt, hogy szeretik a mi kis panziónkat, ugyanakkor fejlesztendő területnek említették a környezettudatosságot, ezért elkezdtünk utána járni, miben tudnánk fejlődni.

napelemes rendszer ára

A magyar szálláshelyeknek lehetőségük van állami támogatás szerzésére a korszerűsítés jegyében, melybe beletartozik a vendéglátóhelyek renoválása, energetikai korszerűsítése. Mi úgy gondoltuk, hogy a közművek tekintetében jól állunk, de meg lehetne próbálni az áramellátásunk egy részét kiváltani napelem rendszer segítségével, így felkerestünk egy erre szakosodott céget, hogy árajánlatot és szakértő tanácsot kérjünk. A sporoljnapelemmel.hu weboldalon találtuk meg őket, ahol azonnal kértünk is online árajánlatot. Az értékesítő felvette velünk telefonon a kapcsolatot és felvilágosított, hogy online csak felületes ajánlatot tudnak adni, szükség van helyszíni szemlére is a napelem rendszer árának megállapításához.

Mivel a helyszíni szemle ingyenes, így egyeztettünk is időpontot és hamarosan kijött egy szakértő felmérni a feladat nagyságát. Kért tőlünk energetikai tanúsítványt, de a panziónk már olyan régen a család tulajdonában van, hogy mi ilyennek nem rendelkeztünk, ha lett volna, az meggyorsította volna a folyamatot. A felmérés során megvizsgálták a tető tájolását, dőlésszögét, a padlásra is felmentek, hogy ellenőrizzék a gerendák állapotát, mert egy ilyen régi háznál az ilyesmi kritikus lehet. Szerencsére tetőcserére nem volt szükség, a felújítás során, 10 évvel ezelőtt már kijavítottuk a hibákat.

A napelemes rendszer ára a mi panziónkra 3 millió Ft lett volna, mely összeggel az adott pillanatban nem rendelkeztünk, azonban erre is volt megoldás. Az állami támogatás 0%-os hitelről szól, mely azt jelenti, hogy kisebb kezdőtőkével kell csak rendelkezni, a megújuló energiára pedig a hitel ingyen van. A kivitelező cég teljeskörű segítséget nyújtott abban, hogy ezt a támogatást meg tudjuk igényelni, mivel pályázatírással is foglalkoznak, így az egész folyamatot le tudták nekünk menedzselni.

Bevallom őszintén, hogy több cégtől is kértem árajánlatot, de a sporoljnapelemmel.hu csapata volt számunkra a legszimpatikusabb. Árban nagyon kicsi eltéréssel dolgoznak a napelem rendszert kivitelező cégek, így érdemesebb azt nézni egy megkeresésnél, hogy az adott céggel mennyire gördülékeny az együttműködés. A válaszadás gyorsasága, az interaktív kommunikáció, az árajánlat alapossága, részletessége miatt döntöttünk emellett a cég mellett, és nem bántuk meg, gyors és alapos munkát végeztek, az áramszolgáltatónál hatékonyan kommunikáltak és így a bürokrácia sem okozott problémát, a napelem rendszerünk 2 hónap leforgása alatt, még a turistaszezon indulása előtt fel is került a tetőre. Azóta a vendégeink elárasztanak pozitív visszajelzésekkel, a vendégkörünk pedig bővült a zöld megoldásokat kereső belföldi turistákkal.