Levendula olaj a pihentető alvásért

Sosem gondoltam volna, hogy hotelrecepciósként egy nap illóolajokat fogok keresgélni az interneten, pedig ez történt a napokban. A hotel, ahol dolgozom, új építésű, elegáns és viszonylag drága, elkérik a kényelem árát rendesen. Éppen emiatt főleg üzletemberek fordulnak meg nálunk, akik a konferenciatermekben tartják a tárgyalásaikat vagy üzleti eseményeket, fogadásokat rendeznek a bankett teremben. Természetesen érkeznek olyanok is, akik csak kikapcsolódni jönnek a párjukkal, esetleg a gyerekeiket is hozzák magukkal, de ők szoktak kisebbségben lenni. Talán pont amiatt, hogy még itt is a munkáé a fő hangsúly, többen panaszkodtak már a vendégek közül, hogy rosszul aludtak és kialvatlanul ébredtek.

Továbbra sem oldódtak meg az alvásproblémák

Továbbítottam ezeket a panaszokat a vezetőségnek, akik erre új matracokat vettek, a párnákat is lecserélték, illetve konkrétan választékot raktak belőlük a szobába, hogy mindenki igény szerint tudjon süppedős puha párnán, közepesen keményen vagy egészen magas, kemény párnán aludni. Lehet, hogy ez segített valamennyit, de még ezután is érkeztek panaszok szép számmal; illetve ezeket nem is panaszoknak mondanám, inkább csak megjegyzések vagy sajnálkozó észrevételek voltak. Én már az elején sem a párnákra és a matracokra gyanakodtam, sokkal inkább az egész napos kimerítő tárgyalásokra, a stresszre és a rengeteg kávéra, amit magukba döntenek.

Levendula olajjal a stressz és az álmatlanság ellen

A stressz és álmatlanság ellen hallottam már, hogy valamilyen illóolajat szoktak használni, amit rá lehet fújni a párnára is, vagy csak párologtatóba tenni és akkor betölti az egész szobát. De hogy pontosan melyik virág jó ilyesmire, abban nem voltam biztos, úgyhogy segítségül hívtam az internetet és hamar kiderült, hogy a levenduláról van szó. A levendula olaj nem csak a kozmetikai és szépségápolási termékek kiváló illatosítója és bőrnyugtató adaléka, hanem az alvásproblémák és nyugtalanság elleni csodaszer is. A nagymamáink szekrényéből lehet még ismerős, kis levendulával töltött párnácskákat láthattunk kisgyerekként a ruhák közé betéve, ami nem csak illatosítási funkciót látott el, de a ruhamolyokat is távol tartotta. Ilyesmire szerintem ma már nem sokan használják a levendulát, de a mai napig megjelenik konyhakertekben, ablakpárkányokon mint dísznövény és a lakásban is ki szokták tenni dekorációnak és illatosítónak.

A minőségi hozzávaló és a természetes lepárlás a titka a jó minőségű illóolajnak

Mint minden illóolajra, magától értetődően a levendulára is igaz, hogy nem érdemes a pár száz forintos változatát beszerezni kétes boltokban vagy gagyi utánzatot venni belőle, esetleg kiegyezni egy kompromisszumos megoldásban és levendula illatú illatgyertyát vásárolni és azt a hatást várni tőle, amit csak a tiszta illóolaj képes adni. Nagyon nem mindegy a minősége az olajnak, már eleve magának a növénynek a termesztése és az olaj kinyerési folyamata is meghatározza az illóolaj minőségét. Az igazi levendula olaj nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, adalékot, hígítót, mesterséges színezéket vagy bármi mást, aminek semmi keresnivalója nincs egy illóolajban. Nem is kell bele semmi, a levendula szüret után a virágokból még frissen vízgőz desztilláció segítségével nyerik ki az olajat. Így száz százalékban természetes és adalékmentes lesz az illóolaj, ami a minőségét is garantálja.

Mi mindenre jó a levendula?

A tiszta levendula olajnak manapság számos jótékony hatását ismerjük, de már régebben is használták. A népi gyógyászatban is kedvelt virág volt, a már említett rovarriasztó hatása mellett hajápolásra is használták, mert fényes és egészséges hajfürtöket eredményezett. Mostanában inkább az argánolaj és a ricinusolaj vette át a helyét, de a mai napig lehet levendulás hajápolási termékeket találni a drogériák polcain. Ha már hajápolás, a korpásodó fejbőrre is érdemes kipróbálni a levendula olaj használatát, mert bőrnyugtató hatásának köszönhetően megelőzi a fejbőr túlzott mértékű hámlását. A levendulát feszültségoldó hatása miatt használják különböző táplálékkiegészítőkbe is, de találni lehet a boltok polcain levendulás fürdősót, szirupot, teát és kekszet is. Elalvás előtt a párnára permetezve egy kis adag levendula olaj segíti az ellazulást, relaxálást és elalvást, de ha valaki nem szeretné a párnáját összemaszatolni, akkor a tenyerébe is csepegtethet néhány csepp illóolajat, majd a kezeit összedörzsölve és az arca elé tartva beszívhatja az olajos levegőt és hasonló hatást érhet el, mint a párnára permetezős módszerrel.

Ez még nem minden, a lista folytatódik

A legfurcsább levendulás készítmény, amit találtam az interneten, az a levendulás-ánizsos kutyakeksz volt; nem tudom, hogy nyugtató célzattal adják-e az ebeknek, vagy csak úgy, de mindenesetre érdekes íze lehet, bár nem vagyok biztos benne, hogy a kutyusok rajonganak a gyógynövényekért. Fájdalomcsillapító és keringésjavító hatást is tulajdonítanak a levendula olajnak, de a sebekre is jó használni, mert sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezen kívül még görcsoldó, bőrnyugtató és antibakteriális, tehát megéri a különféle kozmetikai termékekbe, krémekbe, lemosókba és testápolókba keverni. Légúti megbetegedés, megfázás, köhögés esetén segíthet, ha egy kis adag illóolajat összedörzsölünk a két tenyerünk között, majd az arcunkat a kezünkbe temetve belélegezzük az illóolajat.

Hogyan használjuk helyesen a levendula olajat?

Ha már beruháztunk egy üveg jó minőségű, természetes levendula olajra, akkor többféleképpen is felhasználhatjuk. Az előbb említett belélegzős megoldást aromatikus felhasználásnak hívják, amikor párologtató, aroma diffúzor vagy aromalámpa segítségével a levegőbe juttatjuk az illóolajat, esetleg egyszerűen csak az üvegből belélegezzük. A külső felhasználás során helyileg alkalmazhatjuk a levendula olajat, apróbb sérülések, vágások, karcolások kezelésére, hiszen antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja a seb környékét. Egy úgynevezett hordozó olajhoz (például mandula olaj) keverve tegyük a bőrre vagy keverjük krémbe, mert önmagában a nagy mennyiségű levendula olaj bőrpírt, irritációt okozhat. Hasonló módon lehet felhasználni arctisztításhoz is, az arclemosóhoz vagy arckrémhez keverve segít a gyulladások, pattanások eltüntetésében. A fürdővízhez csepegtetve a reumás fájdalmakat is enyhítheti a levendula olaj, de a testápolót is gazdagíthatjuk vele. Szemgyulladás kezelésekor is kipróbálhatjuk, a kamillás borogatáshoz hasonlóan csökkenti a gyulladást és nyugtatja a gyulladt szemet.

Vannak esetek, amikor nem érdemes próbálkozni az illóolajokkal

Bár rengeteg előnye és pozitív hatása van az illóolajoknak, köztük a levendula olajnak is, vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott használni. Ilyen eset a szoptatás és a terhesség, illetve a kisgyerekeknél történő használat, mert alapvetően egy erős, karakteres illatról és olajról van szó, amit nem mindenkinek a szervezete tolerál. A kisgyerekeknek túl erős lehet az illat, ezért nem érdemes három éves kor alatt kísérletezni vele és később is csak óvatosan. Bőrirritációt is okozhat a levendula olaj, főleg hígítatlanul, úgyhogy keverjük krémhez, arclemosóhoz, samponhoz, balzsamhoz, testápolóhoz vagy valamilyen hordozó olajhoz, hogy ne pirosodjon ki tőle a bőr. Az extrém érzékeny bőrt még így is bánthatja, de a kevésbé érzékeny bőr esetén is érdemes egy tesztet csinálni kisebb bőrfelületen, hogy kipirosodik-e tőle a bőr.

Miután ezeket mind megtudtam a kutatómunkám során, már csak az volt hátra, hogy a vezetőség elé terjesszem az ötletemet. Arról majd ők döntenek, hogy milyen formában kerüljön be a levendula a vendégek szobáiba, de én biztos vagyok benne, hogy eredményes lesz a használatuk és segíteni fognak, hogy az éjszakák a pihentető alvásról szóljanak.