Minden, amit a kft alapításról tudni kell

Tegnap volt nálunk egy rendezvény a hotelben, ami nekem nagyon tetszett. Ez az egyik oka, amiért nagyon szeretek hotelben dolgozni, hogy sokféle programnak adunk otthont és anélkül, hogy a munkahelyemről kimozdulnék, szerteágazó tudást szerzek vagy olyan dolgokról hallok, amikről előtte sosem. Hostessként végig ott voltam az egész napos programon és rengeteg hasznos információt hallottam, amikre még szükségem lehet majd. Az előadások és kiscsoportos beszélgetések főként fiataloknak szóltak és olyanoknak, akik gondolkoznak saját vállalkozás beindításán. A cégalapításról, bt és kft alapításról volt szó, hogy miben különböznek, melyiket mikor érdemes megcsinálni és mik az alapítás lépései minden esetben. Én sem tudtam ezeket, pedig nem most voltam pályakezdő, de valahogy sosem találkoztam ennyire részletesen a cégalapítással.

Hogyan is kezdjük el, ha az elhatározás már megszületett

A kft alapítással foglalkozó kiscsoportnál töltöttem hosszabb időt, úgyhogy ez a téma maradt meg a leginkább. Azt tudtam, hogy valamennyi pénz kell ahhoz, hogy valaki kft-t alapíthasson, de a pontos összeggel nem voltam tisztában. Kiderült, hogy jól tudtam, a kft alapítás törzstőke nélkül nem megy, de már hárommillió forinttal lehet kft-t alapítani. Jó, nem annyira kicsi ez az összeg, de aki tényleg ebből szeretne megélni és később sokkal több pénzt keresni vele, annak nem tűnik olyan rettenetesen soknak. Ami az alapítás lépéseit illeti, először nyilván csak tudakozódnak az emberek, hogy mit érdemes és hogyan, de már ilyenkor jól tesszük, ha hozzáértő embereket kérdezünk meg. Vannak kifejezetten ilyesmivel foglalkozó cégek, akik ingyen és kedvesen válaszolnak a felmerülő kérdéseinkre, elősegítve ezzel a helyes döntés meghozását. Saját vállalkozásba vágni és céget alapítani nem könnyelmű dolog, mindig alaposan meg kell fontolni, hogy elég elszánt-e az alapító, hogy sikerre vigye a céget és ne adja fel az első kudarcnál. Ha a tudakozódás lépése megvolt, akkor jöhet a papírmunka, a különböző iratok és nyomtatványok kitöltése. Ezeket fogja majd az ügyvéd beadni a cégbíróságra, ahol bejegyzése kerül majd a kft és indulhat is az üzleti része.

Már csak a jövő generációján múlik, hogyan hasznosítja ezt a tudást

Nagy segítség volt ez a nap a fiataloknak, mert részletes tájékoztatást kaptak nem csak a jogszabályi feltételekről és a különböző vállalkozási formákra vonatkozó elvárásokról és szabályokról, hanem a lehetséges buktatókról és a leggyakrabban elkövetett hibákról is. Egy ilyen alkalom, ahol már sikeres vállalkozók osztják meg a tapasztalataikat és kifejezetten cégalapítással foglalkozó cégek munkatársai informálják az érdeklődőket, nagyon jó kezdeti lépés egy vállalkozás elindítása felé. Úgyis mindenhol azt hallani, hogy a mai fiatalok már nem olyan munkahelyeken fognak dolgozni, amilyeneken mi dolgozunk és átalakulóban van az egész munkaerőpiac, sokan otthonról dolgoznak már és egyre többen váltanak saját vállalkozásra. Meglátjuk, hogy mit hoznak ki a résztvevők ebből az eseményből.