Nekem fontos a környezetvédelem a nyaralás alatt is

Senki ne ítéljen el, de nekem fontos a környezetvédelem. Nem vagyok nagy csomagolásellenes élharcos, vagy magát a kivágásra ítélt fákhoz láncoló aktivista, de ha van választásom, akkor a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat választom. Így van ez a nyaralás alatt is, úgyhogy már a szálláshely kiválasztásánál is fontos szempont, hogy mennyire figyel a fenntarthatóságra és a környezet védelmére egy szálloda. Nagyon imponáló, hogy naponta tiszta törülközővel örvendeztet meg a személyzet minket, de egyáltalán nem helyeslem – otthon sem mossa ki az ember minden egyes nap a törülközőjét. De ez igaz a kis műanyag tubusos tisztálkodási szerekre vagy az egyesével csomagolt vécépapírra is. Felesleges pazarlásnak tartom ezeket a dolgokat és bár tisztában vagyok vele, hogy sok esetben meg van kötve a szálloda vagy hotel keze a higiéniai előírások miatt, akkor is ezt az elvet vallom.

Amikor a nyári, egy hetes pihenést terveztem, elsődleges szempont volt a szállodaválasztásnál a környezetbarát működésmód. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy a befutó egy olyan szálloda lesz, ami napelemekkel oldja meg az áramellátását az egész épületnek. Arról hallottam már, hogy üzemek és irodaházak napelemes rendszerrel változzák ki az áramszolgáltatót, de szállodában még nem láttam ilyet. Bár logikusnak tűnik, mert egy szállodának hatalmas az áramigénye; gondoljunk csak bele, hogy minden egyes szobában légkondicionáló működik, tévé van, rengeteget égnek a lámpák, sokat főznek a konyhán. Ezekhez mind áram kell, ami bizony nem olcsó ilyen nagy mennyiségben. Úgyhogy a megfelelő méretű és teljesítményű napelemek remek választásnak bizonyulnak, ráadásul a szálloda hírnevének is jót tesznek, a hozzám hasonló embereket meg tudják velük venni.

Családi házakon is egyre többször látni napelemeket. Ennek is maximálisan a híve vagyok, bár elsőre sokkolóan nagy lehet az összeg, amit ki kell fizetni, mire napelemek kerülnek a tetőre, de nagyjából tíz év alatt visszajön a napelemes rendszer ára és utána már csak hasznos termel – nekünk és a gyermekeinknek is. Nem egy szokványos módja a gondoskodásnak, de mindenképpen hasznos és becsülendő gesztus a szülők részéről, hogy igyekeznek a gyermekeik jövőjét biztosítani. Aki napelemes rendszer telepítésébe vágja a fejszéjét, az ne csüggedjen, nem egyedül kell fedeznie minden költséget. Bár van önrész, amit minden esetben saját zsebből kell kifizetni, többféle támogatás és lehetőség segít megvalósítani a napelemek projektjét. A napelemrendszer.info/napelem-palyazatok.html weboldal segítséget nyújt eligazodni a támogatások és kamatmentes hitelek rengetegében; érdemes annak is végig böngésznie, aki még csak fontolgatja a dolgot. A kamatmentes hitel kifejezés elsőre rémisztő lehet, de senkit ne tántorítson el a hitel megnevezés. Annyi a lényege ennek a támogatási formának, hogy a napelemes rendszer egy részét nem önerőből kell kifizetni, hanem hitelt lehet rá felvenni. A futamidő alatt pedig lassanként vissza kell fizetni a kölcsön kapott összeget, de tényleg csak ezt az összeget, mert kamat nem terheli a hitelt. Így akár egy nagylelkű barátunk támogatásának is tekinthetjük a dolgot, mert csak kölcsönkapunk egy összeget, amit majd visszaadunk.